Посилання скопійовано
Гуцульські сирні коники. Майстерня з Ганною Мельничук
![Гуцульські сирні коники. Майстерня з Ганною Мельничук](/upload/events/2024/04/06/konyky-melnychuk_795x415.jpg?v=1712427113)
Продовжуємо відкривати красу великодніх традицій. Цього разу запрошуємо вас відчути подих гір, смак сирних коників та трішки доторкнутись до колоритної культури Гуцульщини.
Традиція виготовлення сирних коників пішла від вівчарів з полонин. З овечого молока вони заготовляли сир, а у вільний час ліпили сирні фігурки, які продавали місцевим жителям. Дослідник Гуцульщини Володимир Шухевич зафіксував такі назви – фігурки “бараньчиками” і “колачиками”. Поступово виготовлення іграшок із сиру перейшло до сфери жіночих занять. Значно ускладнилася в хатніх умовах і технологія приготування сиру. А сир з коров’ячого молока виявився більш придатним матеріалом для створення сирних іграшок різного характеру.
Нині іграшки з сиру виготовляють в окремих селах Карпат, у Косівському та Верховинському районах, а столицею сирних коників вважають Брустури. Саме в цьому селі у 1895–1910-х роках проводив літні вакації Шухевич, який і описав у своїй праці процес виготовлення сирних коників.
“У наші дні сирні коники супроводжують усі знакові події мешканців Гуцульщини. У Чистий четвер діти ходять у нас по хатах, їм роздають конхвети, булочки. Раніше не було того всього, то їм давали булочку, яблуко, писанку і сирного коника. На Великдень сирні коники роздають дітям і освячують разом з пасками в церкві. Готують їх і на весілля, хрестини, на будь-які події на стіл ставлять тарілку з сиром, а зверху прикрашають сирними кониками”, – розповідає майстриня Ганна Мельничук з Шепота. Це село до 1941 року було частиною вже згаданих Брустурів і також славиться своїми виробами із сиру. Дід пані Ганни також пас овець на полонинах, а від бабусі вона навчилася створювати коники.
13-14 квітня Ганна Мельничук приїде з гір до музею, щоб провести майстерню зі створення сирних коників, розповісти про технологію їх виготовлення та традиції, що з ними пов’язані.
Кожен учасник зможе виготовити по два маленькі сирні коники та два отримати на гостинець від пані Ганни.
Розклад майстерні:
13 квітня / 11:00 до 13:00
13 квітня / 14:00 до 16:00
14 квітня / 12:00 до 14:00
14 квітня / 15:00 до 17:00
Ціна – 400 грн.
Квитки в описі профілю.
Відвідати майстерню можна лише за попередньо придбаним квитком.
Адреса: Лаврська 19
У разі повітряної тривоги усі відвідувачі мають залишити музей.
Якщо тривога завершиться протягом години, майстер-клас продовжиться після відбою тривоги.
Сталася помилка.
Будь ласка, спробуйте пізніше.
Дякуємо за звернення!
Ми зв'яжемося з вами протягом 5-ти робочих днів.
Інтернет-умови використання матеріалів з онлайн-колекцій Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара»
Інформація в процесі наповнення.