Олена Брайченко

Народна кухня

10 грудня 2021

У традиційному суспільстві склався комплекс знань про народну кулінарію, що включав такі категорії, як первинна технологія обробітку продуктів, буденне та святкове меню, технології приготування страв, послідовність дій, пропорції та комбінації продуктів, тривалість термічної обробки, особливості приготування страв у дорогу, поводження з піччю/відкритим вогнищем, подача наїдків, догляд за посудом, застільний етикет тощо. Цей досвід передавали в сімейному колі в часі – від покоління до покоління, причому переважно серед жіночої його частини – від бабусь, мам, тіток до доньок, онук, племінниць тощо. З найменшого віку дівчинку починали долучати до процесів, пов’язаних із обробкою продуктів та виготовлення їжі. З року в рік її навантаження зростали, обсяг знань збільшувався, а після досягнення  повноліття дівчина вже володіла багатьма знаннями та навичками, які вона могла застосовувати, вийшовши заміж. Разом з тим існувала й інша  площина передачі кулінарної інформації, яку можна назвати синхронною: під час великих обідів, ритуальних учт, весіль та інших застіль, які готували зазвичай жіночим гуртом, жінки та дівчата обмінювалися досвідом, переймали рецепти.

Відео: