Масниця, або Колодія

12 лютого

Сьогодні, 12 лютого розпочинається Масниця (яку ще називають Колодієм, Сиропусним тижнем, Масляною) – традиційне свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом.

В цей час з раціону харчування вже виключалися м’ясні продукти, а ось молочні вживати ще можна було. Основною обрядовою стравою Масниці були вареники з сиром, які споживалися з маслом чи сметаною. Пекли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частувалися протягом усього тижня.

У народі це свято проводили за веселими гучними гуляннями – каталися на конях, на санках, ходили в гості. І все для того, аби розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

А ще це початок нового циклу залицянь і любощів, пошуку пари, з метою продовження роду. Незаміжнім і неодруженим на знак засудження або покарання за те, що вони не одружилися в належний час, прив’язували колодки. Такі обряди мали виховне значення, примушували замислитись про продовження роду, сприяли пошукам нареченої.

Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.

“Масляна, Масляна, яка ти мала – якби ж тебе сім неділь, а посту одна”, – жартували наші предки 🙂

Світлина колодок зі святкування Масниці в НЦНК “Музей Івана Гончара” 2016 року.

Share Button

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Чи співають/ли ваші бабусі/дідусі?

Результати