Рецепти поминальних обрядових хлібів

Поминання померлих хлібом є давньою традицією українців. Цьогоріч Музей Івана Гончара ініціює акцію «Хліб пам’яті». Кожен небайдужий зможе долучитись до неї – випекти хліб та принести до Музею до спільного столу поминальних хлібів 22 та 23 листопада. Пам’ятати і пом’янути сьогодні невинно заморених голодом тисяч українців є моментом гідності для кожного з нас.

Для прикладу, подаємо різновиди поминальних обрядових хлібів та рецепти деяких з них, записаних від жінок, що їх досі випікають.

Коровай поминальний

Коровай «Поминальний»

Запорізька обл. Чернігівський р-н с.Просторе
Майстриня – Гонтар Зінаїда Іванівна (1958 р.н.)

Поминальний обрядовий хліб, що представляє собою випічку зі здобного тіста круглої форми, прикрашеної зверху елементами з солоного тіста та вимазаної зверху цукровим сиропом. По центру – церковна свічка. Роздавався кожному, хто приходив пом’янути померлого.

Вчинене солодке тісто, змащене яйцями.
Особливість рецептури цих хлібів полягає в тому, що всі компоненти кидаються відразу. Складники: 0,5 л молока, 3 яйця, пачка мокрих дріжджів, 50 гр олії, 50 гр маргарину. Вчинити тісто, і хай 1-2 години підходить. Замішуємо і щоб підійшло ще хвилин 40. Потім виробляємо (виліплюємо прикраси). А там вже діло фантазії. Головне щоб не дуже «круте» тісто, щоб не сіло, щоб було «плавне». Прикраси виробляються часто з солоного тіста – замішується тільки сіль і мука, щоб вирізнялись на фоні, були білими.

Хліб поминальний – поминальний калач

Запорізька обл. Оріхівський р-н м.Оріхів
Майстриня – Хропач Валентина Миколаївна (1967 р.н.)

По індивідуальній рецептурі до води додаються три столові ложки свяченої води. З муки, води, солі та дріжджів вимішується дріжджове прісне тісто.

Рецептура: Борошно – 750 г, Сіль – 10 г, дріжджі – 15 г, олія – 1 ст.ложка, вода – 4 л. Замішується тісто, підходить два рази по сорок хвилин, випікається теж хвилин сорок. Після випікання накривається, аби не підсохло.

Книш

Хлібина «Книш»

Дніпропетровська обл. Царичанський р-н смт Царичанка
Майстрині – Приходько Людмила Григоріївна (1946 р.н.), Коваленко Тетяна Анатоліївна (1973 р.н.), Попик Ганна Іванівна (1960 р.н.)

Хліб до поминальної молитви Пресвятій Трійці

Хліб до поминальної молитви Пресвятій Трійці

Хліб до поминальної молитви Пресвятій Трійці

Хліб до поминальної молитви Пресвятій Трійці

Хмельницька обл., Дунаєвецький р-н, с.Лисець.
Майстриня – Григор’єва Ксеня Степанівна (1951 р.н.)

Три хлібини, тому що однією хлібиною не можна пом’янути – стільки людей багато померло. Кожен раз, коли випікала, майстриня молилася, всіх згадувала.

Рецептура:
молоко – 3л,
масло – 200 г,
маргарин – 200 г,
жовтків яєчних 16 шт.
яєць повністю – 5 шт.,
цукру – 0,5 л,
солі – трошки.

Закип’ятити молоко, охолодити до літньої температури, яєчка сколотити, додати цукор. Вливаємо молоко, додаємо солі. Перед тим підроблюються дріжджі – розчинити 100г дріжджів у воді (половину стакана), додати 2 ложки цукру. Через 20 хв. воно піднімається і вливається у молоко. Тоді у це все досипається борошно. Замішуємо, сходить дві години, коли піднімається, подавити його, через годину знову підіймається. розкладаємо у форми і через годину воно ще раз підіймається, тепер ставимо у піч. Випікається приблизно годину двадцять хвилин.

Хліб, присвячений пам'яті Голодомору 1932-33 рр.

Хліб, присвячений пам’яті Голодомору 1932-33 рр.

Хмельницька обл., Ярмолинецький р-н, с.Корначівка.
Майстриня – Бичок Майя Володимирівна (1969 р.н.)

96

97 99 98

Поман

Одеська обл. Кодимський р-н с.Шершенці
Майстрині – Гогоман Марія Пилипівна (1947 р.н.), Кресюн Галина Антонівна (1947 р.н.), Ясинецька Раїса Федорівна (1941 р.н.), Кіпер Надія Диментіївна (1942 р.н.). Пекли обрядові хліби на садибі Дмитра і Надії Скориків

Поминальний, ритуальний хліб, давали на Святий Вечір, та в інші поминальні дні. В оформленні хліба повинен бути хрест, в основі плетена коса.

Книш

Книш

Одеська обл. Кодимський р-н с.Шершенці
Майстрині – Гогоман Марія Пилипівна (1947 р.н.), Кресюн Галина Антонівна (1947 р.н.), Ясинецька Раїса Федорівна (1941 р.н.), Кіпер Надія Диментіївна (1942 р.н.). Пекли обрядові хліби на садибі Дмитра і Надії Скориків.

Тісто складається у квадрат, випікається так як і весь хліб для споживання.

Калач

Калач на 7 «пліток»

Одеська обл. Кодимський р-н с.Шершенці
Майстрині – Гогоман Марія Пилипівна (1947 р.н.), Кресюн Галина Антонівна (1947 р.н.), Ясинецька Раїса Федорівна (1941 р.н.), Кіпер Надія Диментіївна (1942 р.н.). Пекли обрядові хліби на садибі Дмитра і Надії Скориків.

Печеться для похорон.

Книш

Книш, або «Хліб з Душею»

Вінницька обл. Літинський р-н с.Гончарівка
Майстрині – Моторна Оксана Петрівна (1970 р.н.), Іванишина Марія Яківна (1942 р.н., мати Моторної О.П.). Пекли обрядові хліби на садибі Моторної Оксани Петрівни.

Ще називають «хліб з хлібенятком». Обрядовий хліб на Різдво. Ним накривається горщик з кутею. З книшем несуть Святу вечерю рідним. Перед всаджанням в піч у хлібі (в тісті) роблять ямку склянкою, яку вмочили у воду. В цю ямку вкладали шматочок тіста. Воду виливали під добре дерево.

Рецептура: на дев’ять хлібів беремо 6 л. води, півпачки дріжджів, жменьку солі, пучку цукру. Майстриня розчиняє опару завжди на воді, хоча можна й на сироватці, але книш має бути пісний. Розчиняється опара ще звечора, а зранку вже замішується і він підходить. Коли підійде, хліб виробляють, ставлять у форми щоб підходив. Перед саджанням у піч беремо склянку і мисочку з водою, склянку вмочуємо у воду і «робимо душу» хлібчику. А воду з мисочки виливаємо під фруктове дерево. Перед самим випіканням можна змастити хлібину – дехто мастить яйцями, але ж книш має бути пісним, то можна помастити водою, у якій розмішано трошки цукру.

Коровай

Коровай «Пам’яті голодомору»

Івано-Франківська обл. Долинський р-н с. Слобода Долинська
Майстрині -випікала Кузиляк Любов Олександрівна (1951 р.н.), прикрашала Гірник Галина Йосипівна (1964 р.н.)

Коровай з цифрами 78 і дзвіночками. Був спечений спеціально до даної виставки в пам’ять жертвам Голодомору.

Короваїв завжди печеться два – який краще вийде. На 2 л молока більше ніж половину пачки дріжджів. Молоко має бути перекип’ячене. Опару робимо і ставимо на 2 години в теплому місці, але не гарячому. Потім замішуємо з мукою тісто, але не дуже густе. Яєць додають небагато – 3-4, але жовток окремо. Головне, щоб тісто було не тверде. Білки збиваються до піни, додається дрібка солі і трошки цукру. Тісто підкисає дві години і набирається у пательню. Розпалюємо поки піч. Зверху промащуємо яйцем. Виробляємо. Тісто на прикраси було замішене просто на воді – мука і вода і розкачуємо тоненько щоб вирізати. Опара робиться так: 1 л молока кип’ячене , 30-40 г дріжджів розпорошити їх, трошки цукру додати і тепленької води трошки. Таке ріденьке тісто.

Хлібець

Хлібець

Івано-Франківська обл. Снятинський р-н с.Тулова
Майстриня – Зварич Катерина Василівна (1940 р.н.)

Хлібець поминальний овальний – «За прости біг». Пекли в родині померлого стільки, скільки було людей на похороні. Подавали цей хліб через труну померлого перед тим, як мають закрити кришкою труну.

Підготувала Настя Панкова, НЦНК “Музей Івана Гончара”

Share Button

3 відгуків

  1. Орися

    `коровай` поминальний? чи колач?

  2. Лидия

    Очень полезное мероприятие! Нельзя забывать через что довелось пройти людям. Те, кто жив! Нас спасли наши предки. Вечная память им! Не забывайте, какой ценой нам досталась Жизнь!!!

  3. Susana Niezbrycki Seniuk

    HERMOSOS LOS PANES..HERMOSOS RECUERDOS….
    HERMOSOS….!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Звідки ви дізналися про Музей Івана Гончара?

Результати