Шкіра, ріг, солома

Оберіть підрозділ:

Шкіра, ріг, солома

2 відгуків

  1. Роман

    скажіть будь ласка, а як називаються, для чого використовувались, з якого матеріалу виготовлені та в якому регуоні були поширені плетені глечики? (на сайті є фото: Галерея – Експонати – Шкіра, ріг, солома і є виставлений експонат у вітрині залу “Краса”)
    Дякую
    З повагою, Роман

    • Kateryna Mishchenko

      Такі речі зазвичай називали солом’яниками. Роблено їх з соломи й лози або лика, бувають вони різної форми — найчастіше просто циліндричної, з високими стінками — та різного розміру: іноді й такі, що в них може сховатися доросла людина. Добрі майстри плели солом’яники так щільно, що вони навіть води не пропускали. Побутував такий посуд практично по всій Україні, де тільки була солома 🙂

      Для прикладу, солом’яники з Наддніпрянщини в експозиції НМНАПУ — комора хати 18 ст. з с.Хрещатик, Черкаський р-н, Черкаська обл.: http://etnoua.info/wp-content/gallery/nmnapu_ekspo_naddniprjanshchyna/HRESHCHATYK_Komora_IMG_8859-63_MMatijchuk_fragm_web.jpg

      Цікаво, що в окремих районах Полісся й Карпат за подібною технологією виготовляли навіть вулики (див., наприклад, http://etnoua.info/wp-content/gallery/film_ukrajinski-karpaty_nmnapu/UKR-KARPATY_kadr07.jpg).

      Використовували солом’яники переважно для зберігання збіжжя — тобто зерна, а ще квасолі, сушених фруктів, ягід, грибів тощо. Виняток становить плетений виріб на 10-му фото — це невеличка солом’яна миска для формування хліба, привезена з Волині (дарунок п.Василя Парахіна).

      Взагалі така технологія була одним із універсальних способів виготовлення ємностей господарчого призначення — поруч із довбаними кадубами й липівками, зібраними з клепок бочками, плетеними та вимащеними глиною засіками для зерна і т.д.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відгуки
Опитування

Ви писали писанки цього року?

Результати